Vakantiekriebels? Alles wat u moet weten over vroegboeken

Waren last minutes lange tijd de meest populaire manier om goedkoop op vakantie te gaan, nu is de trend om juist vroeg te boeken. Vroegboeken heeft voordelen maar er zitten ook addertjes onder het gras. Startpagina.nl geeft antwoord op belangrijke vragen voor wie nu al vakantiekriebels heeft.

Wat is dat eigenlijk, die vroegboekkorting?

Een vroegboekkorting betekent dat je op het moment van boeken een extra lage prijs betaalt bij de reisaanbieder of touroperator waar je die vakantie boekt. Meestal gaat het om zogenaamde pakketvakanties, waarbij vlucht, hotel en bepaalde of alle maaltijden samen ingekocht worden.

Waarom geven aanbieders deze korting?

Doorgaans is in november het reisaanbod voor het nieuwe jaar beschikbaar. Vanaf dat moment kan er dus geboekt worden voor de zomervakantie. Reisorganisaties willen het liefst zo snel mogelijk hun accommodaties volgeboekt hebben. Zo hoeven ze niet vlak voor het hoogseizoen nóg hogere kortingen te bieden om hun aanbod kwijt te raken. Het is dus eigenlijk een stukje risicomanagement van reisorganisaties waar u uw voordeel mee kunt doen.

Is vroegboeken voordeliger dan last minute boeken?

Vroegboeken betekent niet automatisch dat u de laagste prijs betaalt voor de vakantie. Het heeft alles te maken met de wetten van vraag en aanbod: als veel mensen vroegboeken is het aanbod daarna kleiner, waardoor de prijzen stijgen. Bij veel aanbod en weinig vraag kan een last minute aanbieding dus goedkoper uitpakken. Vooral bij gewilde bestemmingen is de kans dus groot dat vroeg boeken voordeliger is. Vergelijk altijd verschillende aanbieders met elkaar, want prijzen en kortingen kunnen behoorlijk verschillen. Via Startpagina vindt u de beste aanbieders op een rij om een goede vergelijking te kunnen maken.

Waarom zou ik vroeg boeken?

Weet u nu al dat u naar een zeer gewilde bestemming wilt, dan moet u er natuurlijk sowieso op tijd bij zijn. In dat geval is die vroegboekkorting alleen maar mooi meegenomen. Houdt u van zekerheid? Ook dan is vroegboeken interessant. U kunt zich in alle rust voorbereiden op de reis en alvast informatie verzamelen over leuke dagtripjes, musea en bezienswaardigheden.

Wie vroeg boekt kan langer genieten van de voorpret! Ook als u met een groot gezelschap (bijvoorbeeld samen met kinderen en kleinkinderen) op vakantie gaat doet u er verstandig aan op tijd te boeken. U heeft dan een groter huisje nodig, of meerdere kamers in een hotel. Dat aanbod is vaak al beperkter en helemaal als u lang wacht met boeken.

Tot wanneer kan ik vroegboeken?

Vroegboekkortingen worden in de regel aangeboden tot begin maart. Maar doordat de zomerbrochures steeds vroeger op de markt komen en touroperators graag zo snel mogelijk zekerheid willen, worden de sinds enkele jaren ook 'ultra vroegboekkortingen' aangeboden. Kortom, hoe eerder u boekt, hoe hoger de korting. Voor sommige reizen gelden uitzonderingen dus controleer altijd de reis en kortingsvoorwaarden.

Heeft vroegboeken ook nadelen?

Tussen het moment van boeken en de vakantie zit bij vroeg boeken al snel een maand of zes, zeven. In die tijd kan er natuurlijk veel gebeuren, zowel in uw persoonlijke situatie als op de vakantiebestemming. Een annuleringsverzekering is dan ook geen overbodige luxe als u besluit dit jaar te profiteren van een mooie vroegboekkorting. Zin om inspiratie op te doen? Via Startpagina.nl vind u de beste vakantie aanbieders op een rij. Met én zonder vroegboekkorting.

Boek uw reis en verblijf bij een reisorganisatie 'van naam en faam' die is aangesloten bij brancheorganisatie ANVR en de Stichting Garantiefonds Reisgelden. De aanbieders die u via Startpagina.nl vindt zijn per definitie betrouwbaar.

Bent u benieuwd naar de vroegboekkortingen? Kijk dan op https://www.startpagina.nl/anbo bij de vroegboek vakantie aanbieders.