Sleutelkluisjes: Gebruik alleen veilige toegangsoplossingen

Gebruik alleen sleutelkluisjes met SKG-keurmerk of met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dat zegt ANBO in reactie op inbraken waarbij de sleutelkluis gekraakt werd. Ook de politie waarschuwt om geen goedkope sleutelkluisjes te gebruiken, omdat deze te gemakkelijk open te breken zijn. Jaarlijks worden zo'n 800 mensen slachtoffer van een dergelijke inbraak, zo blijkt uit cijfers van de politie. 

Ook goede andere oplossingen mogelijk

ANBO is sinds vorig jaar strategisch partner van WDTM, die een ketenkeurmerk ontwikkelde voor veilig toegangsoplossingen. Dit keurmerk waarborgt een veilige toegang tot de woning voor bewoners en hun zorgverleners, en het ziet toe op de techniek en de processen die relevant zijn voor een veilige toegang tot de (zorg)woning. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO zei destijds: “Iedereen in Nederland heeft recht op een veilige woonomgeving. Speciaal voor kwetsbare doelgroepen zoals (oudere) mensen die thuis verzorgd worden, moeten we er alles aan doen om hun veiligheid te optimaliseren. Het WDTM-Ketenkeurmerk Toegang tot zorgwoningen helpt de integrale keten om de toegang tot de woningen van kwetsbare mensen daadwerkelijk te vergroten."

Langer zelfstandig

Mensen blijven tot op latere leeftijd thuis wonen, ook wanneer zorg aan hen wordt verleend. De zorgverleners moeten dan toegang krijgen tot de woning, ook als de cliënt niet zelf open kan doen. Tegelijkertijd moet ervoor worden gezorgd dat ongewenste bezoekers geen toegang krijgen tot de woning. Dit levert in de praktijk problemen op, omdat vaak gekozen wordt voor goedkope oplossingen die niet gecertificeerd zijn. 

Meerdere hulpverleners

Een ander probleem ontstaat wanneer hulpverleners van verschillende (zorg-)organisaties toegang moeten hebben tot de woning van één cliënt. Iedere organisatie heeft zijn eigen toegangsoplossing, zoals een ander sleutelkluisje bij de voordeur. Het komt met name in stedelijke regio’s voor dat mensen met een zorgbehoefte meerdere toegangsoplossingen hebben aan de voordeur. Naast de afstemming en het gedoe dat dit met zich meebrengt is dit ook een erg dure oplossing voor het toegangsvraagstuk. Integrale oplossingen zijn alleen mogelijk als alle partijen in de keten (zorgorganisaties, woningbouwcorporaties, gemeenten) hierin samenwerken. Een goede sleutelkluis is dan één oplossing, maar een slim slot, dat ook nog eens op afstand te openen is, is een andere. 

ANBO's Renée de Vries zet de tips op een rij bij Hart van Nederland

Kom ook naar de Veiligheids10daagse!

Meer weten over toegangsoplossingen? Ook WDTM en het centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid (CCV) zijn partner van de Veiligheids10daagse! Hier ontdekt u alles over veiligheid in en om het huis, babbeltrucs, veiligheid online en nog veel meer. Aanmelden is gratis en u hoeft geen ANBO-lid te zijn.

Aanmelden