Nederlanders maken zich zorgen over hun privacy

Maar liefst 94 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over de bescherming van zijn persoonsgegevens. Een op drie mensen maakt zich zelfs veel of zeer veel zorgen. Dat blijkt uit onderzoek dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liet doen in het kader van de Dag van de Privacy. Mensen maken zich vooral zorgen over misbruik van (een kopie van) hun identiteitsbewijs, organisaties die hun online zoekgedrag volgen en hen volgen via het wifi-signaal van hun mobiele telefoon. 

Kopie ID en gebruik persoonsgegevens

Mensen vrezen vooral misbruik van (een kopie van) hun identiteitsbewijs. En maken zich zorgen om gegevens die ze achterlaten bij hun online zoekgedrag en gegevens over waar zij zich bevinden via het wifi-signaal van hun mobiele telefoon. Webwinkels springen eruit als het type organisaties waarbij mensen zich het meeste zorgen maken over de verwerking van hun persoonsgegevens. De zorgen zijn vooral ingegeven door angst dat gegevens in verkeerde handen vallen.

Lees alle onderzoeksdetails

Deel niet uw Digi-D!

ANBO vindt het in dezen het belangrijk om te benadrukken dat de Digi-D strikt persoonlijk is, en niet gedeeld mag worden. “Een DigiD is strikt persoonlijk en moet net zo zorgvuldig bewaakt worden als een pincode. Als u zich wilt laten helpen bij digitale verwerking van bepaalde gegevens, bijvoorbeeld bij uw belastingaangifte, dan moet u uw hulp machtigen. Wees kritisch en zorgvuldig en ga niet zomaar op elk aanbod in”, zo waarschuwt ANBO-directeur Liane den Haan.