Poppetje met vraagteken + advertentiesPoppetje met vraagteken + advertenties

Speciale avonden voor oudere werkzoekenden

Minister Asscher van Sociale Zaken wil speciale avonden organiseren om oudere sollicitanten en werkgevers met elkaar in contact te brengen.”Ik heb geld gevonden om ouderen op een andere manier weer aan het werk te helpen”, aldus Asscher vandaag bij de NOS.

Slagingskans

Steeds meer mensen verliezen hun baan. De werkloosheid is inmiddels op recordhoogte. Meer dan 650.000 mensen zijn werkloos. Dat zijn er nog meer dan in de crisisjaren tachtig. En het eind is nog niet in zicht. Asscher heeft 600 miljoen euro vrijgemaakt om mensen weer aan een baan te helpen. Volgens de minister zijn ouderen kwetsbaar geworden, weliswaar minder vaak werkloos dan jongeren, maar als ze eenmaal ontslagen zijn is het voor hen moeilijker. In plaats van alsmaar brieven te laten schrijven wil Asscher avonden organiseren waar oudere sollicitanten en werkgevers met vacatures kennis maken met elkaar. De slagingskans op het vinden van een baan neemt dan toe van 1 tot wel 30 procent.

Asscher heeft ook een speciaal team ingericht, die op gaat treden tegen zogeheten schijnconstructies waarbij oudere werknemers worden ontslagen om vervolgens goedkoper weer als ZZP-er ingehuurd te worden.

Nijpender

ANBO-directeur Liane den Haan vindt het positief dat er nieuwe manieren worden opgepakt om oudere werklozen weer aan een baan te helpen. “Dat werd ook tijd. Want er is ook te veel wegbezuinigd, terwijl de positie van oudere werklozen steeds nijpender is geworden. Mensen versturen vaak honderden sollicitatiebrieven, zonder resultaat. We hebben daarover al meerdere keren bij het kabinet aangeklopt. Er moet daadwerkelijk geïnvesteerd worden om senioren langer aan het werk te houden en te krijgen. Dit initiatief is een eerste stap in de goede richting.”