Tweede Kamer gebouwTweede Kamer gebouw

Kamerdebat over oplopende werkloosheid

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de werkloosheid van 650.000 Nederlanders. ANBO constateert dat de werkloosheid verder oploopt en dat het er niet naar uitziet dat de stijging op korte termijn zal ophouden. Dat is een somber perspectief.

Uitgesteld

ANBO-directeur Liane den Haan: "Aanvullende maatregelen, zoals het in de tijd naar voren halen van extra arbeidsmarktmaatregelen en de € 300 miljoen euro voor sectorbeleid uit het sociaal akkoord, lijkt ons een passende reactie. Maar de bezuinigingen op het re-integratiebeleid die gepland staan, moeten uitgesteld. In een periode van oplopende werkloosheid moet er niet bezuinigd worden op activerend arbeidsmarktbeleid. Dat versterkt juist de werkloosheid, in plaats van die te verminderen.”

Sollicitatieplicht

“En dan de sollicitatieplicht voor ouderen”, aldus Den Haan. “ANBO is geen voorstander van een generieke ontheffing. Dat spoort niet met een streven naar een hogere arbeidsparticipatie. Wel moeten we nagaan of er in individuele gevallen geen tijdelijke ontheffing kan komen. En dan vooral voor oudere werkzoekenden die geen perspectief meer hebben op re-integratie.”