Bewoners zorginstellingen varen mee tijdens Pride Amsterdam

Op zaterdag 4 augustus 2018 vaart de Roze 75+ boot voor de derde keer mee met de Canal Parade. Het doel: lesbische, homo-, biseksuele, transgender en intersekse-ouderen van boven de 75 jaar die wonen bij Amsterdamse en Zaanse zorginstellingen een onvergetelijke dag bezorgen.

De Roze 75+ boot is een gezamenlijk initiatief van Roze 50+ (het samenwerkingsverband van ANBO & COC) en zorginstellingen Amstelring, Evean en Amsta. Alle opvarenden zijn bewoners of cliënten van deze zorginstellingen, met hun begeleiders en vrijwilligers van het Roze 50+ ambassadeursnetwerk.

Zichtbaarheid

Juist op oudere leeftijd is het van belang dat je mag blijven wie je bent. De helden die meevaren maken de relatief onzichtbare groep roze ouderen nu zichtbaar. De drie zorginstellingen besteden actief aandacht aan seksuele diversiteit, bijvoorbeeld door het behalen van het ‘Roze Loper’-certificaat. Niet alleen tijdens de Pride Week, maar het hele jaar door, moeten bewoners zichzelf kunnen zijn. "Dat is ook precies de reden waarom ANBO destijds het initiatief heeft genomen tot Roze 50+ en het Roze Loper-certificaat", zegt ANBO-directeur Liane den Haan. "Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Ook als je op latere leeftijd in een zorginstelling moet gaan wonen."

Eerbetoon

Manon Linschoten van COC / Roze50+ namens de organisatoren: “LHBTI ouderen zijn uit de kast gekomen in een tijd dat homoseksualiteit een groot taboe was. Zo deed de politie invallen bij de Shakespeare club, met de wet 248-bis in de hand. In diezelfde periode ondergingen de eerste transgenders een operatie om te kunnen worden wie zij zijn. Roze ouderen zijn in de jaren vijftig afgewezen bij sollicitaties bij bedrijven en gemeentelijke instanties op basis van hun seksuele geaardheid. Dat was toen, we zijn sindsdien een eind gekomen in onze emancipatie en gelijke rechten. De Roze 75+ boot is een eerbetoon aan onze Helden van het eerste uur. Dankzij hen leven wij in een vrije wereld waar we kunnen zijn wie we zijn!”

Heldenverhalen

Lees de verhalen van de helden van het eerste uur.

Ik geloof nog steeds in God, en mijn geaardheid heeft in dat geloof een plaats. Als God geen homo’s had gewild, denk ik altijd, had hij ze niet gemaakt. De heer Vrijland, bewoner Amstelring. https://www.amstelring.nl/je-moet-iets-voor-een-ander-over-hebben-is-mijn-motto

Ik ben altijd ruimdenkend en flexibel geweest. Homo-zijn was nooit zwaar of lastig voor me. En misschien, geeft hij toe, was hij daarmee soms een voorbeeld, een held, voor anderen. De heer Mooser, bewoner Amsta. https://www.amsta.nl/homo-zijn-was-nooit-een-last-voor-me

Over Pride Amsterdam

Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil. Stichting Amsterdam Gay Pride wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Hoogtepunt is de beroemde Botenparade, waarbij inhoud en amusement samenkomen tot een bruisend spektakel. Meer informatie en programma op www.pride.amsterdam.

Programma

28 juli Pride Walk & Pride at the Park

30 juli Opening Senior Pride tijdens Nationale Roze Ouderen dag bij zc Hof van Sloten

30 juli Pride at the Beach Parade in Zandvoort aan Zee

3 & 4 augustus Straatfeesten

4 augustus Botenparade

5 augustus Slotfeest op de Dam