ZEMBLAZEMBLA

ZEMBLA over werkloosheid onder vijftig plussers

ZEMBLA staat vanavond in het teken van langdurige werkloosheid onder vijftig plussers. Ook ANBO heeft meegewerkt aan deze uitzending. Ondanks de aantrekkende economie en arbeidsmarkt profiteert deze groep daar niet van. Directeur-bestuurder Liane den Haan: “Meer dan veertig procent van de langdurig werkzoekenden is ouder dan vijftig jaar en deze groep wordt groter. Senioren kampen met een imagoprobleem: ze zouden duur zijn, niet productief, vaak ziek, betweterig en ongemotiveerd. Maar niets hiervan is waar.”

Asscher snapt de kritiek 

Het onderzoeksprogramma heeft in samenwerking met discussieplatform Me Judice een enquête gehouden onder economen. Van de economen die gespecialiseerd zijn in arbeidsmarktvraagstukken vindt bijna tachtig procent (79%) dat de maatregelen tegen ouderenwerkloosheid die minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid neemt, niet werken. Asscher: “Ik snap die kritiek. Ik zie ook dat mensen lang vastzitten in werkloosheid. Mijn boodschap is: kom met goede plannen. Ik haal regelmatig mensen om de tafel. Ik wil niets liever dan deze groep helpen, maar het is een taai probleem.”

Beleid alleen is niet genoeg 

ANBO is van mening dat beleid alleen niet genoeg is. “Asscher moet om tafel met werkgevers en de vooroordelen weghalen bij hen. Werkgevers moeten intrinsiek overtuigd worden dat ze deze groep werknemers ook nodig hebben voor een goede balans op de werkvloer. Alleen maar jongeren in één team werkt niet. Alleen maar ouderen ook niet. Zowel jong als oud is nodig", zegt Den Haan. Ze vervolgt: "Alleen voor ervaring betaal je meer, dat klopt. Maar daar krijg je ook meer voor terug. Ze hebben ervaring, weten overzicht te houden, zijn loyaal, flexibel en veerkrachtig. En ze zijn tot heel veel bereid om hun baan te behouden of aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. Ze moeten alleen een kans krijgen!”

ZEMBLA begint vanavond om 20.25 uur op Nederland 2.  

Bekijk hier alvast de aankondiging.