Regelgeving hypotheken moet soepeler

Oudere huiseigenaren met een laag pensioen zouden dolgraag wat geld losweken uit hun afgeloste woning. Daar zijn nog weinig geschikte hypotheekproducten voor, zo schrijft de Volkskrant vandaag. ANBO is niet verbaasd en vindt dat de regelgeving soepeler moet worden. "Volgens de Volkskrant staan banken en hypotheekadviseurs te trappelen om geld uit te lenen aan oudere woningbezitters. Maar daar zit ‘m net de kneep. Er is een groot aantal aanbieders dat op de een of andere manier geld kan uitlenen, met het (grotendeels) afbetaalde huis als onderpand. Maar door de strikte regels van de toezichthouder is het voor reguliere geldverstrekkers, zoals banken, heel ingewikkeld om geld te lenen of de overwaarde vrij te maken. Hierdoor worden gepensioneerden die geen ander vermogen hebben dan het geld wat zij in hun stenen hebben zitten, in de armen van meer dubieuze aanbieders gedreven. En deze aanbieders stellen niet allemaal de belangen van de huizenbezitter of zijn nabestaanden voorop", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. ANBO wil dat de Nederlandsche Bank, de overheid en de financiers samen op zoek gaan naar goede oplossingen, met een aanvaardbaar risico voor beide partijen. 

Meer verantwoordelijkheden

Burgers krijgen veel meer verantwoordelijkheden, maar hebben nauwelijks mogelijkheden om hun verantwoordelijkheid ook daadwerkelijk te nemen. Mensen wonen steeds langer in hun eigen woning, ook als ze hulp of zorg nodig hebben. Maar een hypotheek of financiering regelen wordt al na de 57ste verjaardag – tien jaar vóór ingang van AOW - ingewikkeld, zeker wanneer er (op den duur) weinig of geen pensioeninkomen is. Daarnaast is het tekort aan geschikte seniorenwoningen opgelopen tot 80.000 én is er een gebrek aan huurwoningen met een huurprijs van rond de 700 euro. 

Verzilverlening

Los van de banken kunnen huizenbezitters soms ook gebruik maken van de producten van de Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, maar helaas is dat nog niet voor iedereen weggelegd. "De verzilverlening en de blijverslening zijn mooie producten, maar wanneer gemeenten deze leningen niet aanbieden, kunnen burgers er geen gebruik van maken."

Update: seniorenhypotheek moet woningmarkt in beweging krijgen

Het moet makkelijker worden voor senioren om een hypotheek te krijgen. Dat vindt de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheek Garanties (NHG). NHG introduceert vandaag een NHG-garantie waardoor ouderen die een huis willen kopen onder bepaalde voorwaarden ruimere mogelijkheden krijgen. “We zien nu teveel ouderen die graag willen verhuizen naar een kleinere toekomstbestendige woning, maar moeite hebben met de financiering bij de bank”, zegt Arjen Gielen, directeur van NHG bij EenVandaag. De NHG-garantie stelt voor dat als een oudere een huis wil kopen van onder de 265.000 euro de bank, onder een aantal voorwaarden, wel mag rekenen met de werkelijke lasten. ANBO is blij met deze stap, maar zegt dat het voor huizenzoekers in de randstad, waar de huizenprijzen hoger zijn en blijven stijgen, waarschijnlijk niet genoeg is. 

Bekijk de uitzending van EenVandaag