Zonnebrillen met regenboogvlagZonnebrillen met regenboogvlag

Eerste welzijnsorganisatie met Roze Loper

Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA) krijgt als eerste welzijnsorganisatie van Nederland de Roze Loper uitgereikt, een keurmerk voor homovriendelijke ouderenorganisaties. De tolerantiescan is ontwikkeld door Roze 50+, een samenwerkingsverband van ANBO en COC.

Uit de kast

“Het certificaat, dat tot nu toe alleen aan zorgwooncentra is uitgereikt, wordt woensdag 23 september aan SWOA overhandigd door burgemeester Herman Kaiser van Arnhem. Lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ouderen (LHBT) kunnen aan de hand van dit keurmerk zien dat ook zij zich thuis kunnen voelen bij de locaties van deze welzijnsorganisatie en zorginstellingen”, licht Liane den Haan, directeur-bestuurder bij ANBO, toe. “Nederland telt zo’n 400.000 roze ouderen, veelal senioren die opgroeiden in een tijd waarin homoseksualiteit een taboe was. En als ze al ‘uit de kast’ kwamen liep men tegen allerlei (voor)oordelen op. En dat is vaak nog steeds zo. Reden voor ANBO om al sinds jaar en dag in te zetten voor deze groep, via Roze 50+ en de ontmoetingsactiviteiten van ANBO Roze.”

Beproefd concept

In 2008 is voor het eerst de Roze Loper uitgereikt aan zorgwooncentra die aandacht besteden aan homoseksualiteit onder hun bewoners en personeel. De Roze Loper Tolerantiescan is ontwikkeld in samenwerking met Kiwa, certificerende instelling voor de zorg en is er een hoogwaardig kwalitatief instrument ontstaan om tolerantie in de zorg objectief te kunnen meten. Ook in Duitsland is het keurmerk inmiddels een beproefd concept. SWOA voerder eerder een theatervoorstelling op voor roze ouderen en kent al zes jaar een contactgroep, die maandelijks bijeen komen. Deze Roze 50+ groep is bedoeld om nieuwe mensen te leren kennen en samen met gelijkgestemden gezellige activiteiten te ondernemen of in een veilige omgeving je verhaal te doen. De groep komt iedere tweede vrijdag van de maand bijeen van 14.00 tot 16.00 uur in De Gaanderij.

Meer informatie: www.rozezorg.nl